Чарлз III ще получи най-ценната и древна корона на Обединеното кралство

...
Чарлз III ще получи най-ценната и древна корона на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Чарлз III ще получи най-ценната и древна корона на Обединеното кралство

Чарлз III ще получи най-ценната и антична корона на Обединеното кралство на публична гала в Единбург за оповестяването му за крал и на Шотландия. Това ще стане в сряда, като тържествата ще продължат през целия ден. Короната, скиптърът и мечът на Шотландия са направени от злато, сребро и скъпоценни камъни и са най-старите бижута на суверена на Англия. Това са предмети с голямо значение. Чарлз III получава корона с 22 скъпоценни камъка. 

Короната, която ще получи Чарлз, бе сложена и върху ковчега на майка му, починалата кралица Елизабет II, когато тялото ѝ бе изложено за респект в катедралата Сейнт Джайлс в Единбург. Изработена е от шотландско злато, перли и 22 скъпоценни камъка. Тя е направена за Джеймс V през 1540 година Първата публично коронована с този признак е шотландската кралица Мери през 1543 година Скиптърът евентуално е бил папски подарък за Джеймс IV. Мечът за Чарлз обаче е чисто нов, тъй като оригиналът от 16-и век е прекомерно трошлив, с цел да се борави с него. Наречен е на починалата му майка – мечът на Елизабет.

Празникът ще стартира с шествие от Единбургския палат към катедралата " Сейнт Джайлс “. Около 100 души от всички аспекти на шотландското общество ще вземат участие в кавалкадата. Короната, мечът и скиптърът, известни като Почестите на Шотландия, ще пътуват от Единбургския палат до църквата, ескортирани от специфична армия. Музикалният акомпанимент ще бъде обезпечен от шотландски военни гайди. В церемонията ще вземат участие принцът и принцесата на Уелс, които са известни като херцога и херцогинята на Ротсей в Шотландия.

Камъкът на ориста, подложен в специфичния шотландски престол, който изигра забележителна роля в коронацията на краля в Уестминстърското абатство - също ще бъде в Сейнт Джайлс за службата. Трите скъпи оценки имат бурно минало. Те са извадени от замъка и скрити през 1651-1660 година, с цел да ги пазят от армията на Оливър Кромуел. През 1707 година, след акта за съюз сред Англия и Шотландия, са заключени в сандък и запечатани. През 1818 година писателят сър Уолтър Скот ги намира дружно с мистериозна сребърна пръчка.

През 1953 година починалите към този момент кралица Елизабет II и принц Филип идват в Единбург с трен. Кралската двойка минава в открита карета през града, а по-късно в катедралата Елизабет получава короната, скиптъра и меча. Последният път, когато церемонията е била осъществена преди този момент, е през 1822 година по време на визитата на крал Джордж IVQ, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР